Fruškogorski maraton, kad može naš unuk možete i vi

 

Fruškogorski maraton: Danas sam bio učesnik fruškogorskog maratona. Svi smo se okupili i krenuli, osim mog dede. Neće on to, ima neku uvrnutu filozofiju.

Dok pućka lulu kaže, da je jedan stari putopisac  davno rekao dok je  gledao svoje vremešne prijatelje kako trčkaraju okolo, da nam je bog dao tačan broj koraka koje ćemo napraviti u životu. A vidi ove, pokazujući na prijatelje trkače, žure da ih što pre potroše.

 

Fruškogorski maraton brvnare platan

 

Deda tvrdi

da sve na svetu što se više troši kraće traje, pa tako i telo. On misli da jedino mozak treba što više trošiti, mada ni on nije večan. Kaže deda da mozak troši  i do 30% ukupne energije, pa ako trčimo i stalno nešto skačemo, za mozak malo šta ostane i sve se potroši na Fruškogorski maraton.

Zato deda sedi i pućkajući lulu stalno nešto smišlja i stalno kuka da je umoran. Neće da radi ništa ako je taj dan planirao da razmišlja.

 

Fruškogorski maraton brvnare platan put

 

Tako je propustio i ovaj fruškogorski maraton

jer planira nešto večeras da čita. I ostavih tako dedu i krenuh za ostalima jer tek sam prvi razred osnovne a čitanje mi vikendom i nije baš neki prioritet.

Posle šest sati i 18 pređenih kilometara kroz najnepristupačnije delove Fruške Gore vratio sam se na Platan i zatekoh dedu kako i dalje nešto razmišlja. U poverenju, mislim da je moj deda jedan veliki lenjivac i samo traži izgovore za taj svoj porok.

 

Fruškogorski maraton brvnare platan ptap

Fruškogorski maraton brvnare platan balvan

Fruškogorski maraton brvnare platan foto

Fruškogorski maraton brvnare platan osmatračnica

Fruškogorski maraton brvnare platan jump

 

Fruškogorski maraton 

se tradicionalno održava, od 1978. godine na planini Fruška gora, na teritoriji nacionalnog parka. Maraton se do početka devedesetih godina zvao maraton “25. maj” i najduža staza je imala onoliko kilometara koliko je doživotni predsednik SFRJ Josip Broz Tito imao godina. Dakle svakog rođendana za kilometar duža. Majko rođena! 🙂 Možda zbog ovog deda ne voli maraton.

Od 2015. godine uvedeno su nove staze maratona,

tako da ih je ukupno 19, počev od staze od 4.373 m, koja je namenjena za manju decu, do malog, srednjeg, velikog, ultra maratona, kao i ultra ekstremnog maratona koji iznosi 125 km.

Markacija staza maratona su beli krugovi i sa crvenim srcem u sredini. Vidimo se na sledećoj destinaciji.

 

Pozovite nas
Tu smo