VOLIM TE

Dragi naši gosti,

verujemo da ste zaljubljeni,  jer inače ne vidimo drugi razlog da posetite ovo mesto. 🙂

Koja je najlepša reč na svetu?

Verovatno ona koja se rumeno šepuri  na ulazu u Platan. Oni koji dele naše mišljenje neka ostave trag na jednom od naših “totema ljubavi”. Mi zaista verujemo da ti tragovi imaju aure koje su večne. Jednom izgovoreno “volim te” nikada se ne može ugasiti, bez obzira da li ćemo ga ponovo izgovoriti.

Na centralnom delu Platana nalazi se jedan crveni bicikl koji gleda u nikada dovoljno lepo ispričanu priču o najlepšoj reči na svetu.

Koliko traje ljubav?

Zašto kod nekih ljudi traje tako dugo, a kod nekih nestane? Zašto osoba koju smo snažno voleli u nama više ne budi onu strast? Da li smo mi krivi za to ili onaj drugi? Naučnici kažu da je za stanje zaljubljenosti odgovoran hormon oksitocin. Znači moramo nešto činiti da bi oksitocin opstao. Zanimljivo je da kada smo zaljubljeni ne lažemo onoga koga volimo. Kada počnemo lagati, to je znak da oksitocin nestaje iz našeg organizma.

Zašto se zaljubljujemo u samo jednu određenu osobu,

zašto ne možemo da volimo više osoba istovremeno? Verovatno ste se bar jednom upitali, gledajući neki par, kako ona može s njim ili kako on može s njom. Ona je bolja ili on je bolji od nje. To je zato što ljubav ne poznaje takvu vrstu vrednovanja. Ljubav ne zna za lepo ili ružno, zbog toga je ljubav večna misterija.

Naučnici tvrde

da stanje zaljubljenosti traje do tri godine, objašnjavaju to potrebnim vremenom da imamo dete i da ono dovoljno ojača. Sa druge strane u stanju zaljubljenosti smo ranjivi, često i glupi u svojim postupcima i neretko nesposobni za rad. Zbog toga stanje zaljubljenosti nije dobro da traje večno, ne bismo preživeli. Ali ljubav, koja se rodila iz zaljubljenosti možemo sačuvati veoma dugo. Treba da stalno imamo na umu reči starih mudraca koje nam govore, voleti je jedini način da spoznamo Boga.

Bez obzira na sve što nam se može desiti u životu, ono što je sigurno najvrednije, je da bar jednom iskusimo ljubav.

Dok završavam pisanje ovih redova, inspirisan našim dragim zaljubljenim gostima, setih se još jedne divne misli o ljubavi.

Kada vam neko kaže da vas voli, to znači da ste postali besmrtni.

Pronađite na Platanu Muzej ljubavi, čeka Vas lepo iznenađenje.

Pozovite nas
Tu smo