Uputstvo za kamin

VAŽNO  UPUTSTVO O KORIŠĆENJU KAMINA!

Već ste primetili da je Vaš kamin u funkciji i  pripremljen za rad, ako uz to popijete po čašu vina koje se nalazi na Vašem stolu, ne bi trebalo da Vam bude hladno. 🙂

Ako vatra u Vašem kaminu nije upaljena, uzmite tri-četiri komadića “hepo” kocki i šibicu koja se nalazi u maloj kutijici pored  ložišta kamina. Stavite “hepo” kockice ispod sitnih drva i kresnite šibicu. Odmah zatvorite staklena vratanca i otvorite “cug” (mali otvori ispod ložišta, rezica sa kuglicom).  Vatra će se ubrzo rasplamsati. Kamin će veoma brzo početi da greje.

Kada vatra bude utihnula dodajte jednu cepanicu  i opet što dalje od stakla. Ako stavite previše drva u kamin (tri), desiće se sledeće: začadiće Vam staklo, pregrejaćete potkrovlje, i nije baš “zdravo” za kamin da se usija jer se može zapaliti drvena obloga kamina (iz uputstva proizvođača). Ako pre Vašeg odlaska vatra nije ugašena, ne brinite neće se ništa desiti.

Kada postignete ugodnu temperaturu, zatvorite cug za dotok vazduha.

Kada krenete na spavanje ubacite jednu veću cepanicu na žar i zatvorite cug (dovod vazduha), obavezno. Postoji velika verovatnoća da ćete ujutru zateći žar i topao kamin. Tada samo dodajte nekoliko sitnih drvaca i cepanicu, pa sve ispočetka, dok Vam ne dosadi. Ali neće Vam dosaditi, još nikome nije. 🙂

Sitna drva za potpalu naleze se u prekrasnoj drvenoj kutiji pored kamina, koju smo mi napravili samo za vas. J Ali ta sitna drva su namenjena isključivo za potpalu, čuvajte ih jer nisu namenjena  za loženje. Potrebno Vam je samo nekoliko komadića. Cepanicu stavite na potpalu, pa ispod ubacite hepo kockice i kresnite šibicu. 🙂 Napomena: Ložite cepanice, ne potpalu!!!

Ako se vatra skroz ugasila, pepeo sklonite u stranu ložišta ili ako ga ima previše odložite ga u metalnu kanticu koja se nalazi na stepenicama ispod 5. i 6. brvnare. Tu se nalazi i lopatica i veća kantica za odlaganje pepela. Kantice ćete prepoznati jer su ukrašene kovanim gvožđem. Drvo koje nije sasvim dogorelo nemojte vadite iz kamina!!! Mislite na bezbednost.

Ako Vam je sve ovo prekomplikovano, zovite nas da ložimo zajedno. Šta! Ipak ćete se snaći? OK! 🙂

NAPOMENA: Ukoliko ipak pregrejete prostoriju, molimo Vas da nikada ne gasite vartu vodom ili izbacujete nagorelo drvo vani. Zatvorite cug (dotok vazduha) i upalite ventilaciju. Još jednom Vas molimo da ne stavljate više od dve cepanice u kamin. Nikada ne držite vrata kamina otvorenim. Nikada ne iznosite drvo iz kamina, bez obzira što Vam se čini da je ugašeno!!!

E, ako ste sve ovo pročitali, svaka Vam čast, za Vas nema zime! 🙂

Pozovite nas
Tu smo