Vanila

Vanila

 

Lekoviti mirisni afrodizijak

Vanila podstiče seksualnu želju, a pozitivno utiče na varenje i funkciju centralnog nervnog sistema. Najčešće se koristi u vidu začina za razna jela i napitke, kao i u proizvodnji kozmtičkih preparata. Vanila je inače iz porodice orhideja, potiče iz Meksika odakle se proširila na tropsko područje. Može da naraste do petnaest metara, ima duge mesnate jajolike listove, i žute ili narandzaste cvetove koji se pojavljuju tek tri godine nakon sadnje. Iz cvetova se razvijaju mahune koje se beru dok su još nezrele i imaju žutu boju. Tokom fermantacije koja traje otprilike 15 dana nastaju bela kristalna zrnca-vanilin i pojavljuje se poznata aroma vanile. Nakon tog procesa mahune se nekoliko meseci ostavljaju na suncu ili u toplim prostorijama kako bi se potpuno osušile i bile spremne za upotrebu.

Upotreba

Vanila je vrlo aromatična, a osim karakterističnog, intezivnog mirisa odlikuje se i raskošnim, slatkastim ukusom. Zbog dugotrajnog procesa proizvodnje, ova biljka pored šafrana i kardamona, spada medju najskuplje začine na svetu, a poznata je i kao snažan afrodizijak i digestiv. Najčešće se koristi za poboljšanje ukusa raznim jelima i napicima, a veruje se da konzumiranje hrane obogaćene ovom biljkom pozitivno utile na centralni nervni sistem. Vanilin eterično ulje koji se razvija u plodu vanile tokom njenog sazrevanja smiruje grčeve u želucu i crevima. Ekstrat ove biljke pravi se od usitnjenih suvih mahuna koje se potapaju u vruću vodu i alkohol. Za jelo se koristi unutrašnji, mekani deo mahune, koji ima veoma intezivnu aromu i zato ga je potrebno umereno dozirati.

I još o vanili

Sladak miris vanile deluje umirujuce i odlicno je sredstvo protiv napada gladi, otkriva istraživanje strucnjaka bolnice „Sent Džordž“ u Londonu. Ucesnicima eksperimenta koji pate od viška kilograma zalepljen je flaster koji oslobada miris vanile, nakon cega su se njihovi napadi gladi proredili za 50 odsto. Savet: sipajte nekoliko kapi aromaticnog ulja vanile na maramicu i udišite miris kada ogladnite.

Ako u našim apartmanima osetite miris vanile, znaćete zbog čega 🙂

Vanila

Pozovite nas
Tu smo