Traktor, sunđer i tinejdžeri

Avgust, sumrak, kiša, zvono, otvaram vrata. Preda mnom stoje dvoje tinejdžera vidno uznemirenih i preplašenih. Pogrešili su put za Vrdničku kulu, automobil im se zaglavio u blatu, tu na dvesta-trista metara od Platana ka kuli. Taj put je inače neprohodan. Traže pomoć.

Zovem Đoleta i   dobijam očekivan odgovor, za pomoć je potreban traktor, nije bitno koje boje. Razmišljam, tinejdžeri sve uznemireniji. Setih se Senada, on ima traktor. Razgovor u dve reči, Senad dolazi ali za dvadesetak minuta. Tinejdžere smeštam u fotelje kraj kamina, nudim im sok od ceđene višnje, da spustimo tenziju. Smirujem ih, ali mi slabo ide. Kažu da im je upropaštena godišnjica zabavljanja, rezervisali su sto u restoranu Vrdnička kula. Zašto upropaštena, upitah, biće sve u redu. Pa pogledajte, pokazuju mi blatnjave patike. To je najmanji problem, pokušavam ih utešiti, daću vam sunđer kada vas Senad izvuče iz blata, i lepo ćemo to srediti. Bićete kao novi. Kao da su se malo osmehnuli.

U tom trenutku zabrunda traktor, stigao je Senad. Tinejdžeri ustadoše, ja za njima dovikujem, nemojte zaboraviti da operemo patike. Potvrdno mi klimnuše. Već je pala noć. Da ne gubim vreme, pripremio sam kofu sa vodom, sunđer i četku, deci ne sme propasti godišnjica. U daljini brunda traktor. Nervozno prebacujem sunđer iz ruke u ruku čekajući ih na terasi.

Hladno je. Ulazim u kuću da obučem jaknu. Izlazim ponovo. Hladnije avgustovske večeri odavno nisam doživeo, za založit je kamin. Prošlo je četrdeset minuta, traktor se već odavno ne čuje. Tresem se od hladnoće i nervoze. Uzimam telefon i zovem Senada. Senade, šta se dešava, da li treba još nekog da zovem u pomoć. Kakvu pomoć, sve je završeno pre pola sata, reče Senad. A tinejdžeri, gde su tinejdžeri? Pa otišli, kaže Senad. Sunđer mi skliznu niz dlan i pade u kofu sa vodom.

Ne, ne, ne, nije poenta ove pričice to što ste u prvi mah pomislili. Zamislite ptičicu koja se zapetljala u mrežu, oslobodićete je, i kada otvorite šaku ona će odleteti i pri tom će vam se verovatno pokakati na dlan. A vi ćete ipak biti srećni.

Pozovite nas
Tu smo