Vrdnička vila Milica Stojadinović

 

Vrdnička vila Milica Stojadinović: Daleke 1828.godine (6.juli) rođena je Milica Stojadinović, par meseci posle nje rođen je i Lav. Milica Stojadinović je odrastala u Vrdniku a Lav u Jasnoj poljani. Iako ih je razdvajalo više od 2,000 kilometara oboje su imeli srce koje je kucalo kao jedno,  za prirodu, ljude i ljubav. Lav je u svom domu napisao svoja najlepša dela, a Milica Stojadinović Vrdnička vila najlepše pesme i crtice u svom dnevniku. I jedno i drugo su bili za života obožavani, cenjeni i voljeni. Svi koji su ih poznavali ili čitali njihove rukopise, divili su im se.

Lav je umro na železničkoj stanici razočaran i rezigniran, a Milica Stojadinović razočarana i rezignirana na Beogradskom pločniku.

Danas na Jasnoj poljani postoji memorijalni centar posvećen Lavu Tolstoju, koji je pod zaštitom države uz stalno prisustvo  Ruska garda.

A Milica Stojadinović? I da li ste uopšte čuli za prvu srpsku književnicu? Ako niste, nemojte sebe kriviti. Svi smo krivi, krivi smo što kuća u kojoj je živela izgleda ovako:

 

Vrdnička vila Milica Stojadinović

 

Ali Miličina kuća je još i dobra u poređenju kako izgleda kuća u kojoj je živela Mileva Marić u Rumi.

 

Vrdnička vila Milica Stojadinović

Vikipedija: Krajem 1877. otac je dobio mesto pisara u Kotarskom sudu u Rumi, gde su živeli narednih 14 godina do maja 1892. godine.

Pozovite nas
Tu smo