Preporuči knjigu

Preporuči knjigu

Jesen je! Fruška gora! Vreme je za akciju preporuči knjigu. Ako ovih dana pričate o nekoj knjizi koja je na Vas ostavila lep utisak a pritom posetite Brvnare Platan ili još bolje pročitate je uz kamin u našoj brvnari, preporučite nam je. Preporučite tu knjigu svima na našoj oglasnoj tabli koju ćete lako pronaći.

 

Smeštaj na Fruškoj gori - odmor za dušu

 

Iako preporuke knjiga i recenzije nisu baš uvek pouzdan putokaz šta je za nas dobra knjiga, ali svakako pomaže da sami lakše  istražujemo. Knjiga je filskutura mozga to ne smemo zaboraviti i zanemariti. Ako počnete zaboravljati, lečite se čitanjem. Provereno pomaže i leči. Odmara!

 

Smeštaj na Fruškoj gori - odmor za dušu

 

Zašto je čitanje važno za vaš mozak?

Čitanjem ne samo da punite glavu informacijama, već je i negujete. Ovo je najnovije istraživanje o magiji knjiga. 

Možete uzimati suplemente od ribljeg ulja ili jesti puno kurkume. Možete ići na časove jezika, možete rešavati zagonetke, ili možete vežbati nekoliko sati nedeljno. Postoji bezbroj metoda (navodno) za poboljšanje pamćenja i kognitivnih funkcija – smatra se da će industrija koja se zalaže za treniranje i procenu rada mozga, dostići 8 milijardi dolara do 2022. godine, prema izveštaju istraživanja na velikom tržištu. Ali najjeftiniji, najlakši i najtestiraniji način treniranja vašeg mozga nalazi se ispred vas. Zove se čitanje.

Ne iznenađuje činjenica da je čitanje dobro za vaš mozak. Postoji razlog zašto majke teraju decu da isključe televiziju i uzmu da čitaju neku dobru knjigu. Ali ima nešto zadivljujuće u tome da najobičnija aktivnost može poboljšati rad vašeg mozga na milion načina.

Priroda čitanja podstiče mozak na jači i bolji rad. 

U redu, kažete, nije iznenađujuće da će deo mozga zadužen za jezik biti istreniran čitanjem. Ali čitanje takođe podstiče rad regije odgovorne za motoričke aktivnosti. To je zato što je mozak veoma živahan glumac. Kada se čita o fizičkoj aktivnosti, neuroni koji upravljaju tom aktivnošću takođe počinju da rade. Možda vi zapravo ne jašete konja dok čitate o jahanju, ali mozak funkcioniše kao da to radite. I što više delova vašeg mozga vežba, to će biti bolje za vaš opšti kognitivni rad mozga.

Naučnici sa Univerziteta Karnegi Melon proučavali su decu uzrasta od osam do deset godina koja su bila čitaoci ispod proseka. Sto časova popravnog čitanja značajno je poboljšalo kvalitet bele mase u njihovom mozgu. To je tkivo koje nosi signale između područja sive mase u kojima se informacije obrađuju. Zaključak istraživača: mozak ove dece počeo je da se preispituje na način koji bi mogao da koristi čitavom mozgu, a ne samo temporalnom korteksu usredsređenom na čitanje.

Danas sve češće sve čitamo sa ekrana.

Nažalost, ovaj oblik čitanja je retko održiv i teško je skoncentrisati se samo na njega. Mozak počinje da gubi sposobnost da kontroliše zamršene procese koji nam omogućavaju da se zaista udubimo u čitanje.

Naravno, za ovo postoji lako rešenje: isključite telefon i računar, izdvojte sat ili dva – i samo čitajte knjige. Niste sigurni odakle da počnete? Pogledajte našu tablu preporuka.

 

Smeštaj na Fruškoj gori - odmor za dušu

Pozovite nas
Tu smo