Fruška Gora, pešačenje za početnike

 

Fruška Gora pešačenje

Fruška Gora pešačenje

 

Drugari, moje ime je Stefan ali me svi zovu Stefke, imam šest godina. Volim Frušku goru i njenu prirodu i mislim da sam veoma spretan za svoje godine.

Fruška gora je ostrvska planina u Srbiji, u okviru koje se nalazi nacionalni park. Najveći deo Fruške gore se nalazi u Sremu, delu Vojvodine, dok mali deo zalazi u istočnu Hrvatsku.

Fruška gora se prostire dužinom od oko 78 km i širinom od 12 do 15 km i zahvata površinu od 255 km². Deo Fruške gore je 1960. godine proglašena nacionalnim parkom i time je Fruška gora postala prvi nacionalni park u Srbiji. Najviši vrh je Crveni Čot (539 m) koji ćemo uskoro osvojiti.

 

 

Prvo da razjasnimo jednu veoma važnu stvar

Vi stariji, trebali bi da znate da vi niste nasledili prirodu od svojih očeva, nego je pozajmljujete od nas, vaše dece. Zato čuvajte malo više Frušku goru!

Gledam ove moje babu i dedu kako se muče objašnjavajući vam kako da najlepše iskoristite dan na Fruškoj gori. Nije da mi se ne dopada kako to oni rade, ali ja to bez lažne skromnosti mogu mnogo bolje od njih.  Rekao sam im da Platan ima izvrsnu poziciju za hajking i da bi vam to trebali da predlože.

Na reč hajking, bledo su me pogledali i rekli, idi unuče nastavi se igrati u pesku. Ali čuo sam da baba pita dedu, šta mu je to hajking? A deda koji inače sve zna pravi se da nije čuo pitanje. Dakle ni on pojma nema šta je hajking po Fruškoj gori.

Posle ovog razočaravajućeg saznanja šta mi drugo preostaje nego da uzmem stvar u svoje noge. Od sada vas ja vodim u neverovatne avanture po Fruškoj gori.

Ali prvo, moram babi i dedi da objasnim šta je to hajking.

 

pešačenje hajking fruška gora ranč platan

 

Najkraće,

hajking je aktivnost u prirodi u formi pešačenja koja podrazumeva:

  1. Pešačenje,
  2. Istraživanje prirode,
  3. Fizičku atkivnost,
  4. Ozbiljniji fizički napor,
  5. Fantastične prirodne krajolike,
  6. Određenu opremu za duga pešačenja.

Hajking obično podrazumeva dobro poznate rute kroz prirodu i putanje koje je neko već prošao i označio, što nikako ne znači da su lako savladive. Videćete koliko muke i napora moram da uložim da bih savladao jednu rutu po Fruškoj gori.

 

pešačenje hajking fruška gora ranč platan vrdnik

 

Kako sam ja tek obični klinac

nisam baš raspoložen izlagati se nepotrebnim rizicima, pa saznanje da se lako mogu vratiti i očekivati pomoć u slučaju potrebe čini me sigurnijim i sa više žara uživam u prelepim prirodnim krajolicima koji oduzimaju dah, dok mi okruženje čine fascinantna brda, staze, ptice, tepisi od lišća i potočići prelepe Fruške gore.

 

pešačenje hajking fruška gora ranč platan panj

 

Dakle hajking je

zapravo duže ili kraće pešačenje kroz prelepe prirodne krajolike, a kroz dobro poznate putanje i rute za koje od starta znam početnu i završnu tačku pešačenja. Tako da uvek znam reći babi kada da spremi ručak, odnosno kada ću se vratiti i koliku razdaljinu preći.

Na kraju, skoro ništa vam ozbiljnije za hajking nije potrebno, osim dobre volje, udobne obuće, flašice vode, mobilnog i običnog ili ako baš hoćete nekog lepog štapa za pešačenje. I Fruška gora, podrazumeva se.

Odlučio sam prvo da posetim Lazin vir jer je blizu Platana . O tome u mom sledećem blogu.

 

pešačenje hajking fruška gora ranč platan štapovi

Fruška Gora pešačenje hajking

Pozovite nas
Tu smo