Kako je nastao Platan

 

Kako je nastao Platan: Prethodni vlasnik, tajnoviti slikar i travar iz Italije, ovo mesto je davno otkupio od nekog nepoznatog čoveka, tvrdeći da za ovakvim posebnim kutkom traga ceo život. Kao da je negde na Fruškoj Gori tražio sličnost sa Toskanom. Odavde počinje Platan genesis. Opraštajući se, rekao nam je: “Ostajem u Italiji, a vama predajem nešto neverovatno, moj san“. Platan!  Nikada ga više nismo videli. Osećaj da smo dobili nešto posebno  nije nas napuštao. Užurbano smo krenuli u raščišćavanje ovog misterioznog fruškogorskog brdašceta, kome dadosmo ime Platan, do tada skrivenog od pogleda i posetilaca. Svakim danom pred nama je izranjala skrivena čarolija, o kojoj nam je pričao tajnoviti slikar iz Italije. Meštani su u čudu i neverici gledali kako se iz zapuštenog brdašceta rađa neverovatan prizor, pravi pravcati prirodni amfiteatar, do tada nepristupačan, skriven u rastinju, korovu i šipražju. Najednom shvatamo, da ćemo se uskoro oprostiti od civilizacije i ostatak života provesti ovde, na Platanu.

 

ranč Platan, Genesis

 

Danas, posle mnogo godina, Platan diše u mirnom i prirodno uređenom ambijentu, verovatno u onom u kojem ga je vidio i neobični slikar.

 

ranč Platan, Genesis

 

Platan se proteže na jednom i po hektaru Nacionalnog parka Fruška Gora, u trećoj zoni zaštite. To je nešto više od dva fudbalska terena.
Na najvisočijoj tački Platana u hladu ogromnih lipa sagrađen je letnjikovac sa roštiljem, teren za stoni tenis i badminton, sa rasvetom za noćno nadmetanje.
A tu je i najveća klupa na Fruškoj Gori.
Idući puteljkom, na drugoj strani, niže od najvećeg oraha, u anđeoskom ambijentu samuje mala crkvica.
A ispod puteljka se nalazi naš mali rezervat za ptice, veverice, ježeve…
Dole, u bagremovom šumarku smeštene su vaše brvnare, njih šest.
Još niže, nalazi se teren za boćanje, a ispod je teren za basket, stoni fudbal i pikado.
Na najnižoj tački se nalazi veliki parking.
Sve tačke Platana povezuju brojne klupe, koje zovemo “ozon boksovi“,  98 fenjera i baze za frizbi golf.

Ovaj prirodni amfiteatar je ispresecan sa 300 metara dugačkim kamenim zidovima, sa preko 350 metara kamenih staza i 80 metara kamenih stepenica..

Posebno smo ponosni što Vam možemo ponuditi jedan od kiseonikom najzasićenijih kutaka u Srbiji. Svakodnevno ozonski vetrovi duvaju preko našeg Platana. Ovo područje je proglašeno vazdušnom banjom i preporučuje se od strane Instituta za kardiovaskularna obolenja Sremska Kamenica.
Jednostavno sedite i dišite, zaboravite na hiperbarične komore.
Na Vikipediji se Brvnare Platan opisuje kao turistički kompleks, odmaralište i prirodni rezervat.

 

ranč Platan, Genesis

 

Pozovite nas
Tu smo