Dumbovački vodopad

Dumbovački vodopad

 

Što se vodnog režima tiče, fruškogorski potoci nose najveće količine vode u rano proleće i u kasnu jesen. Najveći broj potoka presušuje sredinom leta i ostaje takav do sredine jeseni. Drugi period je (kada je količina vode mala, ali potoci ne presušuju) krajem zime.

Ova kolebanja vodostaja u potocima ne podudaraju se sa godišnjom raspodelom padavina. Pošto je ona mala planina (ili veliko brdo, kako se kome više sviđa), na Fruškoj gori nema dugih, vodom bogatih potoka koji bi mogli da prave impresivne vodopade. Ali, uprkos tome, u mnogim skrovitim kutcima planine mogu se naći zaista osvežavajuci prizori.

Do pre desetak godina,

poznat je bio samo jedan fruškogorski vodopad – vodopad na Dumbovačkom potoku. Vremenom, prvenstveno zahvaljujući trudu planinara novosadskog Železničara, otkriveni su novi vodopadi, i do nekih su čak i markirane staze. Do sada je otktiveno ukupno osam vodopada, ali, siguran sam, Fruška gora čuva još iznenađenja za nas.

Poznati vodopadi su (grubo poređani po visini i bogatstvu vode): Šakotinački vodopad (najviši, ali nema mnogo vode), Sviloški, Dumbovački, Dobri, Srneći, Lazin Vir (presuši leti), “Nevenin”, Potoranjski. Poslednja dva smo pronašli nezavisno od bilo koga drugog, i koliko nam je poznato, za njih se još ne zna u nekim širim krugovima.

Kako stići do Dumbovačkog vodopada? 

Do njega možete doći iz nekoliko pravaca. Jedan od njih je iz pravca Dumbova. Pre Beočina, sa leve strane videćete omaleno naselje Dumbovo. Krećući se asfaltnim putem, doći ćete do račvanja puteva, gde treba da skrenete desno. Nedugo nakon ovog račvanja naići ćete na još jedno račvanje, ali ovaj put skrenite levo. Taj put će Vas voditi na blagu uzbrdicu.

Nakon par kilometara pešačenja po asfaltu, stiže se do očaravajućeg prirodnog bogatstva Fruške gore – guste listopadne šume, delimično prošarane četinarima. Vrlo brzo počinju i planinarskeoznake (markacije) koje vode do Dumbovačkog vodopada, tako da je zaista teško zalutati. Drugi put vodi od manastira Beočin, uzvodno Dumbovačkim potokom. Tura je prilično naporna, ali se isplati otići i posetiti ovaj vodopad, pogotovo u vreme kada ima puno vode, pa se huk vode može čuti izdaleka.

 

Dumbovački vodopad

Pozovite nas
Tu smo