Društvene igre

 

Društvene igre su u protekih par decenija, naprosto zapostavljeno zabavno nasleđe, koje datira od samih korena nastanka civilizacije. Najveći  umovi čovečanstva su društvenim igrama davali ogroman značaj. Po Kantu, Šileru, Bloku, Hejzingu i mnogim drugim, igra je vrlo bitan faktor u svakodnevnom životu i razvoju čoveka.

Da li su online igrice učinile svoje,

opet reflektujući našu sve veću otuđenost, ili sama socijalizacija ide nekim tokom koji ne razumemo? U svakom slučaju, toplina doma i prijatelja,  zamenjena je sve češće hladnim algoritmima, glupavim holivudskim filmovima, “fensi” mestima za izlazak, piknikom u Mekdonaldsu… Stres je postao drugo ime za svakodnevicu.

Društvene igre su nekada ispunjavale onaj kritični vremenski vakum,

kada umesto da se opustimo, mi produžavamo trajanje grča i napetosti. Društvene igre su nekada bile pouzdan eliminator dokonosti, jačajući  snagu duha, protiv sila slučajnosti. Po  Frojdu predstavljaju specifičan oblik seksualnog zadovoljstva, ali i oblik „mazohizma“, koji se krije u svakome od nas, i na kraju ugodno bežanje u svet druge realnosti. Istraživanja su pokazala da su društvene igre, između ostalog i kognitivne vežbe, odnosno, aerobik za mozak.

 

Kako god, u Vašem apartmanu Vas čekaju društvene igre: karte, domine, jamb…

 

Šampion Platana u igri INSIDE:

1. Nikola Todorović

2. Mačak Pantelija

 

društvene igre

 

Kad bih ponovo mogao da proživim svoj život. Opustio bih se više. Zaista…više bih putovao, više sutona posmatrao, na više planina popeo, više reka preplivao. Kada bih ponovo mogao da proživim svoj život, težio bih samo dobrim trenucima, jer ako niste znali život je od toga sačinjen. Od trenutaka samo… Kad bih ponovo mogao da proživim svoj život, s proleća bih bosonog hodio. I tako do kasne jeseni… Više bih se na vrtešci okretao, sa više dece igrao. Kad bih ponovo pred sobom život imao…Borhes.

Predlažemo da odigrate naš geokeš, fotokeš, Živka ili Šumsku zagonetku, verujte uživaćete (uputstva su na kaminu).

 

Pozovite nas
Tu smo