Bogomoljka, zelena udovica

Bogomoljka, zelena udovica

 

Lagano i graciozno je koračala uz beli stub. Povremneo bi zastajkivala, osvrtala se, pa nastavljala nekim svojim putem, gore. Video sam je negde. Poznata mi je. Bože, gde smo se upoznali? Može jedan mali portret? Ne voli da se fotografiše, ne obazire se. Primakao sam Nikon sasvim blizu. Najednom, ljutito poče da gura objektiv. U redu, u redu, škljocnuo sam samo dva puta. Uvila se par puta i nastavila.

Dva dana razmišljam gde smo se to mi sreli. I kako se uopšte zove ova dama. Pokazujem fotku, niko ne zna, a svima je poznata. Šta da radim, pribegavam poslednjoj soluciji. Zaguglam “zeleni insekt”, Gugl kaže “Bogomoljka”. O da, to je ona dama veoma cenjena od gospode baštovana. Ali manje cenjena od svojih udvarača. Znate za onaj izraz: “pojela bih te koliko si sladak”. Bogomoljka upravo na takav način izražava ljubav svojim udvaračima. I oni bespogovorno pristaju na taj čin. Bogomoljka, zelena udovica.

 

Vikipedija: Bogomoljke (Mantodea) su red insekata, koji broji oko 2.300 vrsta u 430 rodova. Red obuhvata 9 familija, od kojih je najbrojnija i najrasprostranjenija Mantidae. Bogomoljkama najsrodniji insekatski redovi su termiti (Isoptera) i bubašvabe (Blattodea), zajedno sa kojima se ubrajaju u monofiletski nadred Dictyoptera.

Bogomoljke poseduju karakterističan oblik prednjih nogu, koje prilikom čekanja plena drže u položaju sličnom položaju ruku pri molitvi. Ova osobina im je obezbedila i naziv. Sem toga, bojom i oblikom tela su vešto kamuflirane, što je još jedna od osobina koje im omogućavaju da budu veoma uspešni grabljivci (predatori).

Pozovite nas
Tu smo